Jeugdpuistjes

Tijdens de pubertijd krijgen de meeste mensen te maken met een flinke hoeveelheid puistjes in het gezicht, op de rug en op de schouders. Dit zijn jeugdpuistjes, die qua oorzaak enigszins verschillen van de puistjes die je na de pubertijd soms krijgt.

Oorzaak jeugdpuistjes

Tijdens de pubertijd ontstaan er sneller puisten door de hormonen die vrijkomen tijdens de pubertijd. Deze hormonen stimuleren de talgkliertjes en hiermee ook de groei van puistjes. Met name jongens hebben veel last van jeugdpuistjes, omdat de mannelijke geslachtshormonen de vorming van puistjes stimuleren. Vrouwen hebben deze hormonen ook, maar in veel mindere mate. Ook wordt de huid in de pubertijd sneller vernieuwd dan normaal, waardoor er veel dode huidcellen kunnen gaan ophopen.

Door een te grote talgproductie en veel dode huidcellen raken poriën en haarzakjes sneller verstopt. In de opgehoopte talg kunnen bacteriën goed groeien. Deze bacteriën kunnen een (lichte) ontstekingsreactie veroorzaken, waardoor er uiteindelijk een puistje ontstaat. De witte pus in jeugdpuistjes is een combinatie van talg en dode cellen van het afweersysteem. Deze hebben de bacteriën in het puistje bestreden. Na de pubertijd komt de talgproductie weer op een normaal niveau en ontstaan puistjes veel minder snel.

Jeugdpuistjes voorkomen

Helaas zijn jeugdpuistjes nooit volledig te voorkomen. Het hoort bij de pubertijd dat er veel hormonen worden produceert die naast hun rol bij de ontwikkeling ook puistjes veroorzaken. Wel kan de kans op jeugdpuistjes verkleind worden door alle andere factoren die een rol spelen aan te pakken.

Zo is het erg belangrijk om de huid zo schoon mogelijk te houden. Gebruik hierbij geen agressieve zeep, omdat dit het natuurlijke evenwicht van de huid verstoord. Gebruik een milde crème en scrub om vuil en dode huidcellen te verwijderen. Geef de huid daarnaast voldoende ruimte om te ‘ademen’. Strakke kleding en make-up kan de vorming van puistjes versnellen. Voor informatie over het voorkomen en verwijderen van puistjes bekijk ook de pagina middelen tegen puistjes.