Onderhuidse puist

Een onderhuidse puist is een puistje dat dieper in de huid zit dan puistjes die een witte kop krijgen. Meestal is een onderhuidse puist zichtbaar als een rode zwelling van de huid, maar soms kun je een onderhuidse puist alleen maar voelen. Een onderhuidse puist verdwijnt vrijwel altijd vanzelf.

Ontstaan onderhuidse puist

Net als bij een normale puist, ontstaat een onderhuidse puist meestal door een infectie van een haarzakje of talgklier met een bacterie. Het verschil met een normaal puistje is dat een onderhuidse puist wat meer naar binnen gekeerd is. Er ontstaat geen witte kop, want de puist zit te diep in de huid. De puist staat onder grote druk van omliggend weefsel, wat vrij pijnlijk kan zijn. Vaak zijn onderhuidse puistjes ook pijnlijker en groter dan de meer oppervlakkige puistjes.

De bacteriƫn die een onderhuidse puist veroorzaken zijn vaak latent aanwezig. Dit wil zeggen dat ze niet volledig verdwijnen uit de huid, maar alleen een tijdje inactief blijven. Zo kan het gebeuren dat een onderhuidse puist na een paar weken of maanden weer terugkomt op exact dezelfde plek.

Onderhuidse puist verwijderen

Een normale puist kan redelijk veilig worden uitgeknepen als de puist een duidelijke witte kop heeft. Dit is een ander verhaal bij een onderhuidse puist. De puist ligt te diep in de huid om veilig uit te knijpen. Wanneer een onderhuidse puist kapot wordt geknepen, verspreid de pus zich binnen de huid, in plaats dat het buiten komt. Omdat deze pus vol zit met bacteriƫn, kan er hierdoor juist een grotere ontsteking in de huid ontstaan.

Het is veiliger om een onderhuidse puist te laten verwijderen bij een schoonheidsspecialist. De schoonheidsspecialist prikt de puist met een steriele naald aan en verwijdert de pus uit de puist. Niet alleen voorkom je zo verdere infecties, ook zal de puist niet meer terugkeren op een later moment.