Puisten op rug

Naast het gezicht, is ook de rug een plek waar puisten vrij vaak voorkomen. Puisten op de rug kunnen op iedere leeftijd ontstaan, maar komen vooral tijdens de puberteit veel voor.

Puisten op rug

De huid op de rug is dikker dan op andere plekken op het lichaam en produceert relatief veel talg. Onder andere door deze grote talgproductie kunnen puistjes makkelijker ontstaan dan elders op het lichaam. De poriën van de rug slibben snel dicht als de rug niet goed wordt schoongehouden. Ook overmatig zweten kan de poriën doen verstoppen.

In verstopte poriën en haarzakjes gaat talg ophopen. De talg vormt een goede broedplek voor verschillende bacteriën die op de huid voorkomen. Deze bacteriën kunnen zorgen voor kleine ontstekingen van de poriën. Ontstekingen van talgkliertjes en poriën leiden uiteindelijk tot de vorming van puisten op de rug.

De huid van de rug krijgt daarnaast dagelijks vrij veel te verduren. Hierdoor kan de huid sneller geïrriteerd of beschadigd raken. Infecties van de poriën ontstaan sneller wanneer de huid (licht) beschadigd is.

Puisten op rug voorkomen

Hygiëne is erg belangrijk om puisten op de rug te voorkomen. Door de rug dagelijks goed te wassen voorkom je ophoping van vuil. Gebruik eventueel een scrub om dode huidcellen te verwijderen. Was de rug daarnaast ook wanneer je veel hebt gezweet. Zweten reinigt de poriën in eerste instantie, maar kan de poriën ook verstoppen wanneer het opdroogt.

Voorkom beschadigingen van de huid op de rug door niet te warm te douchen en de huid te verzorgen met een hydraterende crème. Ook het te vaak dragen van strakke kleding of zware tassen kan de huid van de rug (en schouders) beschadigen.

Zijn er toch puisten op de rug ontstaan, dan zijn er verschillende middelen tegen puisten beschikbaar om de puisten te behandelen.