Puisten voorkomen

Puisten zijn niet volledig te voorkomen, maar de kans op puisten kan wel aanzienlijk verkleind worden. Het is vooral belangrijk dat de huid goed schoon wordt gehouden. Tegelijkertijd is er vooralsnog geen bewijs dat vet eten puistjes veroorzaakt, maar om diverse andere redenen is gezond eten wel altijd aan te raden.

Tips puisten voorkomen

Puisten ontstaan wanneer de poriën verstopt zitten. De talg die wordt geproduceerd kan de porie niet verlaten, waardoor deze gaat ophopen. Bacteriën gaan zich in de talg vermenigvuldigen en leiden tot een ontsteking: er vormt zich een puistje. Door de huid dagelijks te wassen met reinigende (maar milde) crème, voorkom je verstoppingen van de poriën. Gebruik eventueel ook een scrub om dode huidcellen te verwijderen.

Pas op met het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen. Deze kunnen het natuurlijke evenwicht van bacteriën op de huid verstoren. Ook drogen deze de huid vaak uit op de lange termijn. Op een (te) droge huid ontstaan er makkelijker puisten. Draag daarnaast niet teveel make-up en verwijder make-up altijd voor het slapen gaan.

Voor mannen is het verstandig om de huid na het scheren te verzorgen met een hydraterende crème. Door het scheren raken haarzakjes makkelijker ontstoken en kan ook de huid licht beschadigd raken. Met een goede gezichtscrème herstelt de huid sneller van schade en bescherm je deze ook.

Meer informatie over middelen tegen puisten lees je op de pagina middelen tegen puistjes.