Puistjes uitknijpen

Het is erg aanlokkelijk om puistjes uit te knijpen. Het puistje wordt kleiner en springt minder in het oog. Puistjes uitknijpen kan geen kwaad, mits het puistje rijp is en het op een hygiënische manier gebeurt. Er is altijd een risico op ontsteking aanwezig bij het uitknijpen van puistjes.

Puistjes uitknijpen

Je kunt een puistje verwijderen door het voorzichtig uit te knijpen. Doe dit alleen bij puisten die een duidelijke witte kop hebben. Dit betekent dat het puistje vol zit met pus en ‘rijp’ is. Rode puistjes moeten niet uitgeknepen worden. Het uitknijpen van een rode puist kan leiden tot littekens en nieuwe ontstekingen.

Het is verstandig om een puistje met een witte kop niet met de vingers uit te knijpen. Op de huid van de vingers zitten veel bacteriën die het kapotte puistje direct weer kunnen infecteren. Ook als je de handen wast zitten er altijd nog wat bacteriën op de huid. Het is beter om een puistje uit te knijpen met twee wattenstaafjes. Maak voor het uitknijpen het puistje en de huid eromheen goed schoon.

Een puistje is pas volledig uitgeknepen wanneer er een beetje bloed uitkomt. Wanneer er wat bloed uit het puistje komt ben je er zeker van dat er geen pus meer is achtergebleven in het puistje. Maak na het uitknijpen het puistje en de omliggende huid weer goed schoon. Dit voorkomt een nieuwe ontsteking van het puistje.