Puistjes

Bijna iedereen heeft zo nu en dan last van puistjes. Vooral tijdens de pubertijd ontstaan er snel puistjes op het gezicht, de schouders en de rug. Puistjes worden veroorzaakt door een ontsteking in een talgkliertje of haarzakje. Meestal zijn hier bacteriën bij betrokken.

Hoe ontstaan puistjes?

Een puistje is een ontsteking van een talgkliertje of haarzakje. Hoe die ontsteking ontstaat, verschilt soms sterk. Meestal is de porie of het haarzakje verstopt geraakt. Dit kan zijn door ophoping van vuil, maar bijvoorbeeld ook door teveel te zweten of door een te grote talgproductie. De talgkliertjes in een verstopte porie blijven talg produceren. Dit talg kan de porie niet uit en hoopt dus op in de porie. Dit vormt een broedplaats voor bacteriën die altijd aanwezig zijn op de huid. De bacteriën veroorzaken vervolgens een (lichte) ontstekingsreactie.

Hoe voorkom je puistjes?

Het is moeilijk om puistjes volledig te voorkomen, omdat een porie of haarzakje relatief simpel ontstoken raakt. Met een goede hygiëne kan de kans op puistjes wel aanzienlijk verkleind worden. Maak de huid regelmatig schoon en verwijder vuil en dode huidcellen met een scrubgel.

Mannen die zich scheren doen er goed aan de huid na het scheren te behandelen met een hydraterende gezichtscrème. Tijdens het scheren kan een haarzakje relatief gemakkelijk geïrriteerd raken en dus gaan ontsteken. Ook is de huid vaak wat droog na het scheren en is de huid enigszins beschadigd. Met een goede gezichtscrème herstelt de huid sneller na het scheren.

Wat te doen tegen puistjes?

Puistjes verdwijnen vanzelf, maar zijn voor veel mensen een reden voor onzekerheid. Puistjes die rijp zijn en een duidelijke witte kop hebben kunnen in principe worden uitgeknepen. Wel moet je altijd voorzichtig zijn met puistjes uitknijpen, omdat het kapotte puistje makkelijk opnieuw ontstoken kan raken. Ook kan de pus nieuwe puistjes veroorzaken wanneer het niet goed wordt weggewassen. Verder kunnen er ook speciale middelen gebruikt worden tegen puistjes. Kijk hiervoor op de pagina middelen tegen puisten.